Ana Sayfa  /    /  İsrail Güvenlik Şirketlerinin Körfez Ülkelerine Nüfuz Ettiği Ortaya Çıktı (Özel Haber)
  • Facebook da Paylaş
İsrail Güvenlik Şirketlerinin Körfez Ülkelerine Nüfuz Ettiği Ortaya Çıktı (Özel Haber)
  • 11-03-2015
  • 0 yorum
  • 4248 okunma
İsrailli analistlerin beyanları ve yayımlanan raporlar, İsrailli şirketlerin Arap coğrafyasını yavaş yavaş işgal ettiğini gösteriyor.

İsrail’de herkes, askeri ve güvenlik meselelerinde analist olan Yossi Melman’ın Tel Aviv Güvenlik Kurumu’na en yakın isimlerden biri olduğunu, yaptığı analizlerin büyük bir çoğunluğunun üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmeler sonucunda edinilmiş bilgi veya düşünceler olduğunu, bu yüzden söylediklerinin ciddiye alınması gerektiğini bilir. Tabi ki söyledikleri hususunda araştırma yapmayı bırakmamak gerekir. Çünkü Melman İsrail’deki karar mercilerinin elinde özellikle de psikolojik savaş için kullandıkları bir araçtır da aynı zamanda…

 

Re’yu’l-Yevm’in haberine göre; Melman, son olarak Amerikalı-İsrailli iş adamı olan Mati Kochavi’nin genel müdürü ve kurucusu olduğu İsviçreli Asia Global Technology(AGT)’nin Körfez ülkelerinden birindeki iç güvenliği sağlamak hususunda proje üretmesine karşılık milyonlarca dolar kazandığı iddiasını gündeme getirdi.  

 

Yine Melman, eski İsrail Hava Kuvvetleri komutanı Eitan Ben Eliyahu’nun, İsrail Askeri İstihbarat Şubesi’ndeki ve Şabak’taki üst düzey isimlerin de çalıştığı bu şirkette çalıştığını ve Eliyahu’nun Telaviv’in kuzeyindeki Herzliya şehrinde “Logic” adında başka bir şirket kurduğunu da dile getirdi. Melman’ın ifadelerine göre, İsrail Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olan 10 İsrailli özel güvenlik şirketi de son dönemde İsrail’le diplomatik ilişkileri olmayan Arap ve İslam ülkelerindeki çalışmalarını arttırdı.

 

Öte yandan, çok sayıda Arap kurumuna güvenlik hizmeti ve Arap dünyasındaki üst düzey yetkililere kişisel koruma imkânı sağlayan İsrail kökenli bir güvenlik şirketi hakkında tehlikeli bilgilere de yer verildi. Buna göre Arap dünyasında yaygınca bulunan G4S Güvenlik Şirketi aynı zamanda İsrail’in işgaline de destek veriyor. İsrail’de yayın yapan Globes gazetesinin haberine göre, şirket tarafından yayımlanan son raporda şirketin Ortadoğu’da %10’luk bir gelişme gösterdiği, hatta bu rakamın Irak’ta daha da arttığı ifade ediliyor.

 

Raporda şirketin genel olarak Dubai’deki çalışmalarının yetersiz olduğu yönünde baskı gördüğü, ancak Dubai’deki havaalanının güvenliğini sağlama görevini üstlenmeyi başardığı; ayrıca bu şirketin Mısır, Ürdün ve Fas’ta genel olarak, yine Irak, Kürdistan, BAE’deki havaalanlarında da özel olarak güvenlik hizmeti verdiği belirtiliyor. Şirketin Batı Şeria’daki işgale destek sağladığı da bizzat şirketin sitesinde ifade ediliyor. Şirketin internet sitesi olan “G4S İsrail” sitesinde şirketin içerisinde Filistinli siyasi tutukluların bulunduğu hapishanelerde güvenlik sağladığı belirtiliyor. Şirket 2200 Filistinli tutuklunun bulunduğu bir hapishanede, yine 1200’den fazla Filistinlinin bulunduğu Megiddo Hapishanesi’nde, 500’den fazla Filistinlinin tutulduğu başka bir hapishanede güvenlik sistemlerinin ve merkezi gözetim sisteminin kontrolünü elinde bulunduruyor. Ayrıca Batı Şeria’daki Ofer hapishanesini çevrelemiş olan duvardaki savunma sisteminin kurulumu da bu şirkete ait… Bu hapishanede ise 1500’den fazla tutuklu bulunuyor.

 

Geçtiğimiz günlerde güvenlik alanında çalışan bazı Arap yetkiler, Arap ülkelerinde bulunan yabancı güvenlik şirketleri tehlikesine karşı uyarılarda bulunmuştu. Bu şirket de uyarı kapsamında zikredilen şirketler arasındaydı ve şirketin İsrail’le özel ilişkilerinin olduğu, İsrail’in bu ülkelerde yürüttüğü ajanlık faaliyetlerinin üzerini örttüğü, daha önceden orduda general olanların şimdi şirkette çalıştıkları vurgulanmıştı. Şirket tam bir gizlilik esasıyla yönetiliyor ve beraberinde çalışanlarla görevlerinin ayrıntıları ya da mekânı hakkında başkalarını bilgilendirmemek ve gizliliği korumak için anlaşma imzalıyor. Herzliya’da bir şubesi açılan şirketin vergi muafiyeti siyaseti nedeniyle gizli bir şekilde İsviçre’de çalıştığı da biliniyor.

 

Yine Yedioth Ahronoth gazetesi de son yayımladığı raporunda İsrailli güvenlik şirketlerinin Körfez ülkelerinde çalıştıklarını açıkladı ve gazetede bu ülkelerde çalışan güvenlik görevlilerinin İsrailli olduklarının ortaya çıkması durumunda maruz kalacakları tehlike göz önünde bulundurularak müstear Avrupalı ya da batılı isimler altında resimlerine yer verildi. Gazetede bu kişilerin Şabak’la ya da İsrail ordusundaki birimlerle bir ilişkilerinin olmadığı, yaşlarının yaklaşık 25 civarında olduğu da belirtildi. Güvenlik şirketi çalışanlarının Ben Gurion Havaalanı’ndan Antalya veya Amman’a geçip, oradan Körfez ülkelerine geçtikleri ifade edildi. Ayrıca yapılan bu işin İsrail Güvenlik Bakanlığı’nın bilgisi dâhilinde geliştiği, ancak Körfez ülkelerinin özellikle de ajanlık faaliyetleri sebebiyle maruz kaldıkları şiddetli eleştiriler karşısında geçtiğimiz yılın sonunda sözleşmelerini sona erdirdikleri belirtildi. İsrail’de yayın yapan bir ekonomi gazetesinde yer alan bir bilgiye göre Arap ülkelerinde ve diğer ülkelerde şirketin yürüttüğü faaliyetlerin karşılığı sadece 2009 yılında 7 milyar dolardı.

 

Diğer yandan Fas’ta bulunan 14 hukuk heyeti G4S İsrail şirketinin Fas’tan kovulmasını ve insanlık dışı savaş suçu işleyen bu şirkete ve onlara ortak olanlara karşı gerekli yaptırımların uygulanmasını talep etti. Dünyada Walmart’tan sonraki ikinci büyük şirket olarak bilinen G4S şirketinin 150’den fazla havaalanının güvenliğini kontrol ettiği, G4S görevlilerinin İngiltere’de polis olarak çalıştıkları, yine 2012 yılında Londra’daki olimpiyatlarda güvenlik hizmeti verdiği, Arap dünyasında 410 milyon dolar değerindeki operasyona imza attığı ve operasyonlarda 50.000 görevlisinin çalıştığı biliniyor. 

İslami Analiz

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Haberler
MAKALELER YAZARLAR
GAZETE İLK SAYFALAR
HAVA DURUMU


RIZE

KÜNYE   I  REKLAM   I  İLETİŞİM   I  SİTENE EKLE   

Yasal uyarı : Sitemizdeki tüm yazı, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır. © 2015

UA-64.669.133-1